Φιλέτο με αντσούγιες, κόκκινο κρασί & ρόκα1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 ½ κουταλάκι του γλυκού αποξεραμένη ρίγανη
4 σκελίδες σκόρδο χωρίς φλούδα, κομμένες στα 2
100 γρ. ανάλατο βούτυρο
8 φιλετάκια αντσούγιας, στραγγισμένες & λιωμένες
4 κομμάτια φιλέτο μοσχαρίσιο, 225 γρ. το καθένα
200 ml κόκκινο κρασίαλάτι & φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
ρόκα σαλάτα για 4 άτομα
Ζεσταίνετε τo λάδι μαzί με 50 γρ. βούτυρο σ ένα μεγάλο τηγάνι / Ρίχνετε μέσα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το ανακατεύετε και τo αφήνετε για 3 λεπτά μέχρι να μαλακώσει / Προσέξτε μόνο να μην κάνει κρούστα / Προσθέτετε το σκόρδο, τις αντσούγιεs και τη ρίγανη / Ανακατεύετε πάλι και θα δείτε ότι έχετε κάνει μια λιπαρή καφέ σάλτσα / Μην απογοητεύεστε όμως / Έτσι πρέπει να φαίνεται / Εξάλλου η εμφάνιση δεν έχει καμία σχέση με τη γεύση / Συνεχίζετε κανονικά λοιπόν και βγάζετε τη σάλτσα από το και τσιγαρίζετε το κρέας και από τις δύο πλευρές στο υπόλοιπο βούτυρο / Όταν γίνει το φιλέτο ανάλογα με το γούστο σας, ρίχνετε μέσα το κρασί και ξαναβάζετε την υπόλοιπη σάλτσα μέσα / Σε χαμηλή φωτιά ανακατεύετε και αφήνετε το κρέας να ρουφήξει τις μυρωδιές από όλα τα υλικά / Ρίχνετε λίγο αλάτι (προσοχή οι αντσούγιεs είναι αλμυρές) και λίγο πιπέρι και μ' ένα πιρούνι πετάτε το σκόρδο. Όταν το φιλέτο είναι όπως το αγαπάτε, το κόβετε σε λωρίδες / Για να το σερβίρετε, απλώνετε λίγη ρόκα σε κάθε πιάτο και το καλύπτετε με το κομμένο φιλέτο / Τέλος, το περιχύνετε με τη σάλτσα